2024 Avrupa 23 Şeş Kürek Şampiyonası Meriç Nehri’nde yapılacak

2024 Avrupa 23 Gözyaşı Altı Kürek Şampiyonası’na Edirne, Meriç Nehri’nde ev sahipliği yapacak.

Çekya’nın Racice kentinde European Rowing vasıtasıyla planlı 2024 Avrupa 23 Yaş Şeş Kürek Şampiyonası eş sahipliği oylamasında Edirne, bu organizasyonu düzenleme hakkı elde etti.

Şampiyona ile Türkiye’de ilk kez olimpik teknelerin yarışacağı ayrımsız kürek organizasyonu gerçekleştirilecek.

Bu arada kodifikasyon amacıyla Meriç Nehri’nde mensur edilecek düz, Türkiye’nin uluslararası standartlarda önceki kalımlı kürek parkuru olacak.

Vali Kırbıyık: “Sevindirici bir haberi paylaşmak istiyorum”

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, Meriç Nehri kenarında düzenlediği basın toplantısında, eş sahipliğini “Müjdeli bire bir haberi katılmak istiyorum.” sözleriyle duyurdu.

Kırbıyık, kararın Türkiye ve Edirne amacıyla haddinden fazla eke olduğuna dikkat çekti.

2024 yılında Avrupa 23 Yaş Şeş Kürek Şampiyonası’nın Edirne’de yapılacağını nâkil Kırbıyık, şunları söyledi:

“Burada iki ayrı yorum yapıldı. İlk olarak Meriç Nehri’nde tarihi köprüden başlayıp kullanılmamış yapılan köprümüze kadar yaklaşık 2 bin metrelik oldukça ülkü, pir, bereketli tıpkısı parkur var. İkinci ölçüt kendisine şehrin imkanlarına bakılıyor. Burada şehrin konumu, muvasala imkanları, konaklama imkanları, bakım sektörünün yeterliliği, yani aşevi hizmetinden tutun değişik birlik alanlardaki ehliyet tıpkısı anlamda teste bağımlı uğramış oldu. Allah’a şükürler olsun yapılan hep değerlendirmeler sonucunda Edirne bu kriterlerin hepsini karşıladı ve akıbet basamak makro başarıya imza atarak bu şampiyonayı düzenleme hakkı elde etti.”

Kırbıyık, şampiyona için ati 750 sporcu, aileler ve teknik ekipler düşünüldüğünde kent turizmi ve şehir ekonomisi üzere haddinden fazla kebir benzeri vergi olacağına aksan yaptı.

Çok mutlu olduklarının altını çizen Kırbıyık, “Türkiye’de ilk kez kürek şampiyonası anlamında arsıulusal bir organizasyonun düzenlenmesi haddinden fazla balaban. İlk uluslararası parkur üstelik Meriç Nehri üstünde olacak. Doğrusu çokça bahtiyar, çokça sevinçliyiz.” ifadelerini kullandı.

Vali Kırbıyık, TED Koleji Kürek Kulübüne, bu sporun yaygınlaşması ve Meriç Nehri’nin doğal tıpkı parkur olduğunun farkındalığını oluşturmasından dolayı teşekkür etti.

TED Edirne Koleji Kürek Kulübü Başkanı Nefha İba üstelik oylamaya 26 ülkenin katıldığını, Türkiye’nin Almanya’yı 2 oyla geçerek karı sahipliğini kazandığını aktardı.

Desteklerinden yağlık Vali Kırbıyık ve Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı Erhan Ertürk’e teşekkürname eden İba, “Teamüller gereği 2024’te yapılan Avrupa Şampiyonası’ndan sonra Dünya Şampiyonası’nı bile elhak otomatikman aynı parkura veriyorlar. ” açıklamasında bulundu.

Kürek antrenmanlarını Meriç’te sürdüren sporcular de kararın motivasyonlarını yükselteceğini ifade etti.

Şampiyona öncesi hazırlıklara gelişmemiş süre içerisinde başlanacağı tabir edildi.

Acun Kürek Federasyonu (FISA) Yönetim Kurulu Üyesi Nebojsa Jevremovic ile Asuncion Perez, orak ayı ayında Meriç Nehri’nde incelemede bulunmuş, buranın şampiyonalar üzere natürel ve sunturlu benzeri parkur olduğu yönünde tespitlerini aktarmıştı.



Share: