2023 yılında göz piyasasını neler bekliyor?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Serencam iki yıldır bölük piyasasında yaşanan patlamanın yer balaban gerekçesi on paralık elbette ki pandemi süreciydi. Pandemi sırasında yükselen ev talebi, arzı boğdu. Bu genişlik bile saf adına artırma usulü satılıyormuşçasına hovarda yükselen karı fiyatlarına ve ihale savaşlarına yol açtı. Yükselen karı fiyatları, sülale sahiplerine kiralarında artışa gitme fırsatı verdi. Bu süreçte bir zamanda inşaat sektörünün dahi eş yapımında 2006 yılından beri görülmeyen seviyelere çıktığı görüldü. Çelik, kaba ve buzdolabı envanterlerine yönelik kendisine artan iştirakçi talebi da halihazırda yeryüzü faziletkâr seviyesine erişmiş lan toptan tedarik zincirini henüz üstelik strese soktu.

Fortune’dan Lance Lambert’ın haberine göre, FED ise göz piyasasında yaşanan pandemi kaynaklı bu balonun elan aşkın şişmesini istemedi. FED, tutu oranlarını tahmin edilenin üzerinde düşürerek bölük piyasasının halk frenini çekmiş oldu. FED’mağara tutu oranlarını tayin gibi aynı yetkisi olmasa de pandeminin önce haftalarında gerçekleştirdiği ayrımsız yepyeni tahvil alım çılgınlığı sonrasında finansal piyasalarda ipotek oranları tarihi bağan seviyelere geriledi. Gerçekleştirdiği bu akçasal tevessü sonrası ise zaman FED o aktarılma aldığı tahvilleri satıyor ve parasal sıkılaşmaya gidiyor. Son kendisine bakıldığında, mal piyasaları son 6 mahiye periyotta 30 yıllık sayı farkı tutu oranını yüzdelik 3,1’den yüzde 5,7’ye yükseltmiş oldu.

Alıcıların tutu uygunluklarını kaybetmesiyle düşen irade, zaman basamak piyasasında yaşanan düzeltmenin asıl nedeni kendisine öne çıkıyor.

Eşkal bankaları hangi yaptığını biliyordu

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere bakarak, tutu oranlarında yaşanan bu aceleci artma, 2020 yılı Mart ayından bu yana karı fiyatlarının sayı farkı yüzde 39,8 arttığı MEMLUK ev piyasasında kül ayrımsız düzelti yaşanmasına neden oldu. Erdemli ipotek oranları, familya almak isteyenlerin rekor karı fiyatlarındaki bu balonu nihayet ayırt etmesi anlamına geldi. Bu buut üstelik cani borç ve sağlık oranlarını karşılayamamaları sonucunda karı almak isteyenlerin kredi başvurularının olumsuzlukla sonuçlanmasını birlikte getirdi. Alıcıların ipotek uygunluklarını kaybetmesiyle sakıt dilek zaman hane piyasasında yaşanan bu düzeltmenin birlikte anne nedeni oldu. Olur basamak piyasasında yaşanan bu tashih eş fiyatlarında ne kabilinden değişikliklere posta açacak? Bu soruya karşılık hatırlamak üzere Capital Economics analistlerinin öngörülerine ve revize edilmiş hane piyasası tahminlerine yakından yaklaşmak gerekiyor.

Iri yavaşlama

Capital Economics aracılığıyla hazırlanan ve hane piyasasının üstelik yakından incelendiği raporda düz düzlük şeş tutum modelinin hacısı hocası dahi ocak fiyatlarında aynı yavaşlama yaşandığı üstüne hemfikir. Bunu bir düzgün kendisine değerlendirmezsek, bu düzeltmenin ayrımsız ‘Büyük Yavaşlama’ göstergesi olduğunu ikna etmek de pres olmaz.

Gene birlikte yaşanan büyük yavaşlamanın geleceğe etkileri noktasında muhtelif görüşler bulunan. Tahminler arasında arz olumlu görüşe topluluk olan, ÇAKER merkezli sayısal emlak ve danışmanlık şirketi olan Zillow. Zillow, 2022 yılı Mayıs ayı ile 2023 yılı Mayıs kocaoğlan beyninde BENDE’deki ocak fiyatlarının yüzde 9,7 oranında artacağını öngörüyor. Bu miktar geçen sene yayınlanan yüzdelik 20,4’lük artışa nazaran cesim ayrımsız yavaşlamaya bel etse da familya ahzetmek isteyenler üzere metanetli da büyük benzeri rahatlama anlamına gelmiyor. Zillow’un aile fiyatlarının yüzde 9,7 oranında artacağına yönelik tahmini, BENDE’bile 1987 yılından bu yana kaydedilen yıllık averaj yüzde 4,4’lük artma oranının iki katından dahası anlamına geliyor.

Normalleşmiş bir nema ihtimali düşük

Zillow, April ve Mayıs aylarında konut piyasası eş fiyatlarında yaşanan yavaşlamanın benzeri kıvrılma noktası anlamına geldiğini ve piyasayı çokça sıcak değer artışından elan sevimsiz ayrımsız eşit artışına akla yatkın sürüklediğini belirtiyor. Zillow’a bakarak bu yavaşlama, satın alma gücü itibarıyla balaban zorluklarla karşı karşıya olan alıcıların ev taleplerindeki düşüşünün dahi kategorik bir işareti. Zillow’un tahminleri basamak piyasasında familya fiyatlarının yükseleceğine yönelik olsa bile, bu tutum ayrımsız zamanda çıplak aynı hor taraflı revizyonu birlikte anlatıyor. Dört ay evvel, yıldan yıla aile fiyatlarında yüzdelik 17,8’lik bir artım yaşanacağı tahmininde mevcut Zillow, çabucak dört kamer içinde değer artım oranı tahminini yüzde 8,1 düşürmek zorunda kalıyor. Bunun sebebi ise Zillow’un bile KUL göz piyasasından yaşanan ‘çabuk’ yavaşlamayı dikkate alıyor olması.

Zillow, konut piyasasıyla ait olumlu boş aynı yükseliş öngören yegâne şeriklik kabilinden görünüyor. Ancak bu, piyasayı inceleyen farklı şirketlerin hepsinin aynı düşüş beklentisi ortamında olduğu anlamına gelmemeli. KÖLE merkezli gayrimenkul ve para piyasaları danışmanlık şirketi CoreLogic, önümüzdeki yıl ÇAKER’de karı fiyatlarının yüzdelik 5,6 oranında artacağını, Mortgage Bankers Association (Mortgage Bankacılar Birliği) ve Millî Mortgage Birliği Fannie Mae birlikte MEMLUK’üstelik göz fiyatlarının sırasıyla yüzde 3,1 ve yüzdelik 3,2 oranında artacağını oranlama ediyor. Bu üç tahminden herhangi birinin gerçekleşmesi üstelik MEMLUK göz piyasasının normalleşmiş benzeri büyüme dönemine girdiğini göstermeye yetiyor.

Capital Economics, KÖLE’üstelik ev fiyatlarının önümüzdeki tıpkı yıl içre yüzde 5 oranında düşeceğini öngörüyor. Tarihî kendisine bakıldığında bu berenarı külhanbeyi benzeri aritmetik.

Yüzde 5’lik düşüş

Capital Economics ise ABD’birlikte sülale fiyatlarının önümüzdeki tıpkısı sene içinde yüzdelik 5 oranında düşeceğini öngörüyor. Tarihî adına bakıldığında bu berenarı kabadayı ayrımsız oranlama. MEMLUK basamak piyasasında familya fiyatlarının yıldan yıla bu derece düşmesi emniyetsiz derecede kıymetli ayrımsız duruma değer geliyor. Bu durumun serencam 50 yılda yemeden içmeden iki öğün yaşanması de bunu kanıtlıyor.

Capital Economics, raporunda şunları belirtiyor: “Yükselen tutu oranlarının 2023 yılı ortalarında yüzde 6,5’e çıkacağını öngörüyoruz. Bu rakam, ipotek ödemelerinin toplanmış hanehalkı geliri içindeki averaj oranının 2000’lerin ortalarında tanıdık şahika değeri aştığı anlamına ati. Bu boyut sülale satışlarının 2022 yılında 2021 yılı sonuna nazaran yüzdelik 20 oranında düşeceğini gösteriyor. Bunun beraberinde satın alınabilirlik kısıtlamalarının bile artmasıyla ev fiyatları henüz de düşecek ancak pazarın elverişsiz olması ve mecburi satıcılardaki düşüklük, karı fiyatlarındaki düşüşün bağıl alçak gönüllü olmasını ve yüzde 5 kadar bir oranda gerçekleşmesini sağlayacak.”

Yükselen ipotek oranlarının 2023 yılı ortalarında yüzdelik 6,5’e çıkacağını öngörüyoruz. Bu miktar, familya satışlarının 2022 yılında 2021 yılı sonuna kıyasla yüzdelik 20 oranında düşeceğini gösteriyor.

Göz piyasası zirveden yuvarlanıyor

Mavera yandan, ABD’da sülale fiyatlarının ulusal bazda düşmesi yerinde ise özellikle bazen lehçe ev piyasalarında düşüş elan dahi dip cins. Moody’s Analytics Mebde Ekonomisti Mark Zandi birlikte benzer fikirde. Moody’s Analytics’e bakarak ESIR’dahi aile fiyatları ati yıl yüzde 0 oranında artacak ancak Zandi, bu tahminin gerçekleşmesi üzere Phoenix ve Boise kabilinden gâh çılgın değerlenmiş hane piyasalarında sülale fiyatlarının yüzde 5 ila yüzde 10 kabilinden yüksek oranlarda düşüşler yaşaması gerektiğinin altını çiziyor. Bu tahminin tıpkısı nekahet olasılığını dışarıda bırakarak yapıldığını birlikte gözden kaçırmamak gerekiyor. Moody’s Analytics, benzeri sükûnet yaşanması halinde ise eş fiyatlarında sayı farkı yüzdelik 5 oranında, şiddetli altın bölgelerde ise yüzdelik 15 ila yüzde 20 gibi nazik oranlarda düşüşler bekliyor. Hane piyasasının şahika yaptığını belirten Zandi, artık ise değme şeyin hane piyasasının yuvarlandığını gösterdiğini belirtiyor. Bu tahminlerin tıpkı almanak bire bir süreyi kapsadığı unutulmamalı. Geleceği elan ongun fehmetmek amacıyla geçmişe çalmak birlikte hayır olabilir.

Geçmiş örnekler

KUL sülale fiyatlarının son 50 yılda üç nöbet umumi kabul görmüş hesaplı temellerden uzaklaştığı görülüyor. 1970’lerde yaşanan göz patlaması, 2000’lerde yaşanan ev patlaması ve pandemi süreci nedeniyle yaşanan bölük patlaması. İlk iki patlamanın sonuçları sonuncuya nazaran oldukça değişik olmuştu.

1970’lerde, 30 yaşlarında olanların karı sahibi olmaya başlamasıyla BENDE’birlikte konut piyasası müfrit derecede hızlandı. On sene süresince sayımsız yörekent konutu inşa edildi. Fakat bu dahi tam gelmedi. 1970’lerin böylece, genişlik ve talepte yaşanan uyumsuzluk ABD’da aile fiyatlarının olağanüstü ayrımsız şekilde yüzdelik 167 gibi müthiş bire bir oranda yükselmesine illet oldu. Zaman yaşanan faziletkâr pahalılık o dönemin bile belasıydı.

1980’lerin başında FED şişkinlik canavarını faziletkâr repo oranlarıyla evcilleştirince 1981 yılında yüzde 18’i aşan ipotek oranları 1982 yılında konut piyasasında tartılı bire bir eşit düşüşüne illet oldu. Ancak yaşananlar göz piyasasına has bir ilçe değildi. Bunun sonucunda birlikte ÇAKER göz piyasası biraz yıllık diri gelir artışının arkası sıra 1980’li yılların oralarında kararlı aynı piyasaya kavuştu.

2000’lerin başı

2000’li yılların başındaki göz patlaması ise bu kadar kıytırık geçmedi. 2006 yazına gelindiğinde familya satın almış olanlar 2000 ila 2006 yılları beyninde yüzdelik 84,6 oranında yükselen aile fiyatlarını nihayet mankafa püskürtebildiler. Bu format ESIR ev piyasasında benzeri tashih yaşanmasını sağladı. Tashih yoğunlaştıkça ise işlerin haddinden fazla daha acı olduğu ortaya artık. Borç verenler, onları izansız ödemeye gücü yetmeyecek olanlara yüksek faizli ipotek vermişlerdi. 2007 yılında sülale fiyatları düşmeye başlayınca baraj ağız ağıza yıkıldı ve ipotekler battı. Etkileri tafsilatlı yıllar süren bu yadımlama ABD’da basamak piyasasının ağız ağıza çökmesine sebep oldu. Bunun katıksız sonucu kendisine ise 2007 yılından 2012 yılına büyüklüğünde BENDE’birlikte sülale fiyatları istikrarlı şekilde düştü. Palavra daha çok tamamen patlamıştı.

Bugün ise ev piyasasında yaşanan düzeltme benzer senaryoların yaşanacağının bir işareti kendisine akseptans ediliyor. Alçak aynı yıkılma mü yoksa belli belirsiz benzeri sıyrıntı mı olacağı muhtemelen olmasa da, bu çöküşün ev piyasasındaki yüksek fiyatların yönünü hor makul çevireceği kesme gibi.

Bölük piyasasında tashih başladı, dokunaklı senaryo yakın

 

Çin’bile başlayan gayrimenkul çöküşü dünyaya yayılır mı?

 

İngiltere’da göz piyasası çöküyor mu?

 

Share: