1999 depreminin ardından il olan Düzce, ufki mimariyle büyümeye devam ediyor

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999’da iki iri depremin peşi sıra bina stoğunun şişman kısmı hasar düz ve 9 Boşluk 1999’da mülk statüsüne geçirilen Düzce, temas sabık sene bu felaketin üzücü izlerini silip, ufki mimarlık modeliyle baştan ayağa kalktı.

17 Ağustos’ta 7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi ile yıkıma uğrayan o dönme Bolu’nun ilçesi olan Düzce, bu depremin yaralarını sarmaya çalışırken, kestirmece üç kamer sonraları 12 Son Teşrin’da bu nöbet 7,2 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Minval üssü Düzce olan depremde 763 gönül hayatını kaybetti, Marmara Depremi ile bu nüsha toplamda 1100’ü geçti. Temas iki depremde toplanmış 4 bin 948 dirilik da yaralandı.

12 Son Teşrin’daki sarsıntıda 26 bin 704 korkulu, 37 bin 825 orta, 40 bin 944 hafif hasarlı yapı tespit edilen Düzce, dönemin hükümeti vasıtasıyla depremin üzerinden aynı ay geçmeden, 9 Mabeyin 1999’da alınan kararla toprak yapıldı.

İl statüsüne kavuşması ile depremin yaraları henüz acul sarılmaya başlayan Düzce’dahi, yatay mimarlık modeli sürdürülüyor.

Kentte en son 23 Kasım’da meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde gelişigüzel duygusal kaybı yaşanmadı ve yıkılan yapı olmadı.

“Kentsel dönüşümler hızlıca gerçekleştirildi”

Düzce Şehremini Faruk Özlü, AA muhabirine, Düzce’nin, Türkiye’nin sunma taze ili olduğunu ve 12 Kasım 1999 depreminin peşi sıra bir yılın 9 Aralık tarihinde devlet statüsüne alındığını anımsattı.

Düzce’nin ülke olmasının üzerinden geçen süreçte uran, ekincilik, turizm ve ticaretin heybetli anlamda geliştiğini gördüklerini anlatan Özlü, “Düzce, önümüzdeki dönemlerde bölgenin parlayan yıldızı olacak benzeri şehirdir.” dedi.

Depremin peşi sıra il olunmasıyla bir nice konuda kullanılmamış tedbirler kabul etme için gittiklerini anlatan Özlü, şöyle konuştu:

“17 Ağustos ve 12 Teşrinisani 1999 yıllarında yaşanan depremlerin arkası sıra Düzce’bile hane stoğu yenilendi. Burada kentsel dönüşümler hızlıca gerçekleştirildi. Zımnında Düzce bu yeni hane stoğu sebebiyle 23 Kasım’da yaşadığımız depremi tek tıpkı duygusal kaybı olmadan atlattı. Düzce’birlikte kentsel dönüşümler ve basamak stoğunun yeni olmasını çok çok önemsiyor ve titizce üzerinde duruyoruz. Bundan sonraki süreçte birlikte bakir göz stoğu ve kentsel inkılap çalışmalarımız birden bitmeme edecek.”

Share: